Jakiś czas temu bardzo popularny był pogląd o tym, że w diecie na redukcję jednym z najważniejszych czynników jest ograniczenie pieczywa. Na szczęście sprawa została już nieco wyjaśniona. Dbając o zdrowie i dobre samopoczucie oraz komfort ważne jest, żeby unikać białego (często też „ciemnego” – sztucznie zabarwianego karmelem) pieczywa dostępnego w hipermarketach w masowej skali. Ten rodzaj pieczywa zawiera ogromną ilość soli i chemii  – „polepszaczy”, wybielaczy, sztucznych zakwasów, konserwantów, środków zapobiegających pleśni. Ze względu na swoje ostatnie przejścia zdrowotne również musiałam ograniczyć pieczywo. Niestety, także to zdrowe. Jak się okazuje wyeliminowanie takich produktów z codziennego jadłospisu wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Zwłaszcza jeżeli chodzi o śniadania. Mam dla Was kilka sposobów na pyszne śniadania bez pieczywa!

Freshly baked snack muffins with spinach and feta cheese

Muffiny jajeczne ze szpinakiem i fetą

1. Muffiny jajeczne z dodatkami

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1/2 mniejszej cukinii,
  • ok. 30 g sera koziego (może być feta),
  • liście szpinaku,
  • czerwona papryka,
  • ząbek czosnku (wystarczy połowa:) ),
  • sól, pieprz

Zaczynamy od przygotowania szpinaku – umyć, osuszyć i posiekać. Wystarczy ok. 1 szklanka liści. Cukinię oraz ser należy zetrzeć na tarce, a paprykę pokroić w drobną kostkę. Jajka wbijamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Wszystko razem połączyć i wymieszać.

Formę do muffinów natłuszczamy oliwą i napełniamy przygotowaną masą. Całość pieczemy w rozgrzanym do 180 st. piekarniku przez ok. 15 min.

2. Puszyste pancakes

Jedno z moich ulubionych śniadań bez chleba.

Potrzebujemy (orientacyjnie):

  • 200g kefiru,
  • 2 jajka,
  • 150g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru (ja używam miodu),
  • 1 łyżka oleju roślinnego.

Najpierw mieszam kefir i jajka. Następnie dodaję pozostałe składniki i blenduję na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię nakładam po jednej łyżce masy i smażę do czasu aż urosną i się zarumienią i przekładam na drugą stronę (no, jak to z pancake’ami, żadna filozofia, wiem :) ). Podaję z mrożonymi owocami, jogurtem, bitą śmietaną, syropem klonowym, dżemem… Słowem, kto z czym tylko chce :)

3. Budyń jaglany z owocami

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki mleka (może być kokosowe),
  • 1/2 łyżki miodu,
  • 1 banan

Przygotować kaszę jaglaną: przepłukać pod strumieniem ciepłej wody, następnie wsypać do garnka i dolać jedną szklankę mleka. Całość gotować na małym i wolnym ogniu, przez ok. kwadrans do momentu aż kasza wchłonie całe mleko. Do kaszy dodać banana i miód oraz drugą szklankę mleka. Całość zblendować. Jednolitą masę przełożyć do głębokiego talerza lub miski. Dodać ulubione owoce. Ja do smaku dodaję także syrop malinowy.

Pyszotka! :)